2011-10-19


Kanapuljong

Kanapuljongit saab teha tervest kanast või ka mõnest selle osast – peaasi, et oleks konti! Mina keetsin oma puljongit kanarümbast – terve kana, millelt võtsin suuremalt jaolt naha maha, lõikasin eelnevalt ära rinnafilee ja ka koivad jätsin teiseks korraks. Selle kohta, kuidas kana nahast puhastada ja tükkideks lõigata, leiab Toidutarest kena õpetuse.

Omal nahal kogetud õppetunni põhjal võin ainult kinnitada selge puljongi keetmise peamist põhimõtet – keeta aeglasel tulel ja valvata kui kiskja saaklooma, et pisimagi vahu tekkimine teolt tabada ja see sodi puljongi pinnalt vahukulbi abil elimineerida (saab ka tavalise kulbi või suure lusikaga). Vastasel juhul saab ka söödava leeme, aga see on hall ja välimuselt mitte nii apetiitlik. Samuti aitab heale maitsele kaasa, kui rasvase kana puhul õnnestub natuke ka rasva leeme pinnalt ära püüda.

Niisiis:

kana (terve või rümp või kas või koivad ainult)
mugulsibulat või porrulauku
porgandit
vürtsi
soola
soovi korral loorberit

Loputa oma valitud kanaosa(d) ning pane need külma veega potti (nii palju vett, et kana oleks korralikult kaetud) ja tulele. Aja vesi keema, aga valva juba keema mineku ajal pinnale tekkivat vahtu, ja kui tekib, korja vahukulbiga ära. Kui vesi juba kergelt mulisema on tõusnud, tuleks kindlasti tuli väikseks keerata. Seejärel võib keeta väga tasasel tulel rahulikult tunni või rohkemgi, enne kui maitsejuurviljad ja -ained sisse panna: pooleks või veerandikeks lõigatud sibulamugul (panin oma rümba kohta ühe tõeliselt suure mugula jagu) või suuremad porrulaugujupid, suurteks tükkideks lõigatud porgandit (2-3 väiksemat), vürtsiteri (vast kusagil 6 on paras sellise rümbakoguse peale), veidi soola. Mina lisasin ka paar väikest loorberilehte, kuigi kanapuljongi retseptide puhul seda väga sageli just ei ole nimetatud. Mulle igatahes meeldis ka selle aktsent. Keeta veel tund (võib ka kauem, aga siis soovitan ka maitseid lisada proportsionaalselt hiljem), kurnata. Nautida nt vaheldumisi Evelyni köögiviljaleeme, Liilia ja Patricku tehtud pirukate ning Eve juttudega veisepuljongi seiklustest. Mmmm…

Puljongite kohta öeldakse veel, et kui soovite neid mõned päevad säilitada, tuleks jahutada kiiresti ja panna külmkappi. Peale selle võib puljongit ka pikema keetmisajaga kangemaks timmida (pärast kurnamist).

No comments:

Post a Comment