2012-12-12

Salatimaraton 6.12.2012












Neljapäeval 6.12 sai gastronautide Ditte Knus Tønnesen'i ja Asle Lauvland Pettersen'i instrueerimisel valmistatud hulk huvitavaid hooajalisi salateid. Meeletu kombineerimine, segamine ja maitsestamine. Kõik oli suurepärane. Muljeteraport saabub siiasamasse blogisse ka pea. Esialgu aga ports retsepte mõnede fotodega. 


Sigurkapsa salat omas rasvas praetud pardi (pardi confit), granaatõuna või jõhvikatega ja odrakruubiga

Keeda eelnevalt odrakruup pehmeks. Vala vesi ära ja jahuta. Puhasta ja rebi sigurkapsas väiksemateks tükkideks, sega kokku pardi, odra ja graanaatõuna või jõhvikatega. Lisa salatile head vinegrettkastet ja serveeri.
NB! Mahlase salatipõhja saad kui segad keedetud ja jahutatud odrakruubi eelnevalt osa vinegrettkastmega.

Vinegrettkastme baasretsept:
  • 1 tl sinepit
  • 1 tl mett või suhkurt
  • 5tl valgeveini äädikat või sidrunimahla
  • natuke soola, pipart
  • 0,7dl head oliiviõli


Küpsetatud punapeedi ja kõrvitsasalat, isetehtud juustu, peterselli, marineeritud punapeedi ja röstitud kõrvitsaseemnetega

Juust
Sega potis 2 osa keefiri 1 osa rõõsa koorega (35%) ja kuumuta aeglaselt ca 80*C Kui vadak ja juusturasv on eraldunud vala segu juusturiidesse ja nõruta välja vedelik. Lase juustul külmkapis 1h jahtuda ja taheneda.

Koori kõrvits ja peet (pane üks peet marineerimiseks kõrvale) ja lõika keskmise suurusega tükkideks. Vaata, et sa peediga kõrvitsat ära ei määri (pärast ilus värvikontraste salatis nautida). Maitsesta soola, pipra ja oliiviõliga. Küpseta 190* C ahjus pehmeks.

Rösti kõrvitsaseemned pannil (ilma õlita!)

Koori viimane punapeet ja lõika see nii peenikesteks viiludeks kui saad. Võimalusel kasuta koorimisnuga. Sulata väikeses potis 2-3tl suhkrut törtsu veega ja lisa 8tl veiniäädikat. Lase marinaadil jahtuda ja pane sellesse peenikese peediviilud. Marineeri peeti vähemalt 30-45 min enne kui kasutad seda salatis.
Pane kõik koostisained taldrikule: peet ja kõrvits, jaota laiali marineeritud peedilõigud, juust, petersell ja kaunista pealt röstitud kõrvitsaseemnetega. Lõpeta salat hea vinegrettkastmega ja serveeri.




Savoi kapsa salat marineeritud õunte, tatra, suitsutatud isetehtud juustu ja kuumsuitsu forelliga.

Juust. Tegemine vt ülal. Suitsuta potis tammesuitsuga analoogselt forelliga aga vaid 5 min.
Lõika forell parajaks (et mahuks suitsutamiseks kasutatavasse potti) ja lase seista soolaga 1h. Suitsuta potis 20min.
Lõika õunad vöikesteks tükkideks (võid õunad ka koorida kui sulle meeldib) ja lase neil marineeruda õli, äädika, soola ja sidruni segus.
Keeda tatar ja lase jahtuda. Tee salatile hea vinegrettkaste ja sega osa sellest tatraga (tatar imab endasse palju vedelikku). Pese ja rebi kapsas väikesteks tükkideks. Sega / pane koostisained vaagnale. Lõpeta salat hea vinegrettkastmega ja serveeri.


Maroko apelsini salat roosivee, kaneeli ja värske mündiga.

Lõika ja koori apelsinid 0,5 cm paksusteks tükkideks. Jaga ühe kihina laiali taldrikule. Pritsi peale natuke roosivett, oliiviõli, soola, pipart, puista peale kaneeli. Pese ja rebi tükkideks mündilehed, lõika suuremad lehed väiksemateks ja pane väiksemad lehed tervetena salati peale. Serveeri.


Muna benedikt suitsutatud lõhe, krõbeda spinati või rukolasalatiga, röstitud rukkileiva ja hollandi kastmega (sauce hollandaise)

Hollandi kaste
  • 1 tass selitatud võid
  • 4 munakollast
  • 2 tl sidrunimahla
  • 1 tl külma vett
  • kosheroola maitse järgi
  • kayenni pipart või tilk tabascot maitseks

  1. Kuumuta potis keskmisel kuumusel vesi. Selitatud või peaks olema soe aga mitte kuum
  2. Sega roostevabas nõus omavahel munakollased ja külm vesi. Sega minut või kaks, niikaua kui segu on kerge ja vahune, lisa segusse ka mõned tilgad sidrunimahla.
  3. Aseta kauss muna-veeseguga kuumavee poti kohale (kausi põhi ei tohiks veega kokku puutuda). Sega munasegu minut-kaks, kuni see hakkab kergelt paksenema.
  4. Eemalda kauss tulelt ja hakka aeglaselt lisama võid, alguses vaid mõned tilgad, ise samal ajal munasegu segades. Segu peaks tulema ühtlase konsistentsiga (kui lisad võid segusse liiga kiiresti siis läheb emulsioon tükki)
  5. Jätka või lisamisega. Mida paksemaks kaste muutub seda rohkem võid sa võid korraga lisada. Aga alguses on aeglaselt lisamine parim.
  6. Pärast seda kui oled lisanud kogu või, sega sisse ka ülejäänud sidrunimahl ka maitsesta koshersoola ja kajenni pipra või tabasco kastmega. Valmis hollandi kastmel on sile, ühtlane konsistents. Kui see on liiga paks, siis võid seda teha vedelamaks lisades mõne tilga sooja vett.
  7. Hollandi kaste on parim koheselt serveerituna. Ta püsib parim soojas ca 1h vältel.

Rösti leib, pese salat ja till ning kuivata. Lõigu tükkideks lõhe. Pošeeri muna. Selleks võta võimalikult kõrge pott, täida veega ja aja keema. Löö muna tassi või kulbi sisse lahti. Vaata, et vesi keeks pisikese mulinaga, suur mulin lõhub muna kuju. Kalla äädikas vette ja libista muna veepinna lähedalt keeduvette. Keeda 3-4 minutit. Tõsta muna välja ja lõika "saba" tagant ära.
Pane salat, lõhe leivaviilud taldrikule, Lisa hollandi kaste ja kõige tippu pošeeritud muna.



Kõrvitsa babaganoush
  • ½ väiksemat kõrvitsat
  • 2 küüslauguküünt purustatult
  • 2 tl tahinit
  • 1 tl vürtsköömet
  • 3 tl sidrunimahla
  • oliiviõli
  • soola ja musta pipart

Rösti kõrvits ahjus pehmeks. Lase jahtuda, eemalda koor ja kui kõrvits on liiga vesine-mahlane siis pigista liigne vedelik ära. Hakki nii peeneks kui saad ja sega kokku tahini, sidrunimahla, purustatud küüslaugu, soola ja vürstköömnega. Mikserda blenderis kõik kokku. Nirista enne serveerimist peale natuke oliiviõli ja musta pipart.



Hernehummus
  • 500g poolitatud kollaseid herneid (pehmeks keedetud ja jahutatud)
  • ¼ tassi vett või köögiviljapuljongit
  • 3-4 tl sidrunimahla
  • 1 ½ tl tahinit
  • 2 purustatud küüslauguküünt
  • ½ tl soola
  • 2tl oliiviõli
  • maitse järgi lemmikrohelist

Pane keedetud ja jahutatud herned blenderisse, lisa ¼ tass vett. Mikserda segu aeglaselt 3-5 min, kuni see on ühtlane ja sile. Seejärel lisa ka teised koostisained ning tasakaalusta maitset.



Porgandi tzatziki
  • 1 riivitud porgand
  • paar supilusikatäit paksu kreeka jogurtit
  • ½ purustatud küüslauguküüs
  • riivitud sidrunikoor (kui on tegemist mahesidruniga ehk ei ole pritsitud mürkide ja säilitusainetega)
  • maitse järgi soolt ja pipart

Sega ja maitse, ära jäta liiga märjaks, serveeri







No comments:

Post a Comment