2011-11-23

Kõrvits üllatab taas
























Lisaks sellele, et kõrvitsat saab süüa, võib teda väga edukalt kasutada ka näiteks pajana. Novembrikuise toiduklubi magusa kõrvale sai igaks juhuks ahju pandud üks ilus kõrvits.
Olen seda ka varem teinud, täites teda nii ühe kui teise kraamiga ja jätnud üleöö puuahju sütele küpsema. Seekord andsid inspiratsiooni aga kapist leitud chipotle piprad ning ei-tea-kust-tulnud ind midagi täita. Leidsin retseptiidee koduigatsuse kätte sureva teksaslanna blogist ning kohendasin seda kohalikuks (st eestilikuks) ehk siis:


1 ilus kõrvits (ära suurusega hoogu satu, vaata, et ikka ahjuuksest sisse mahuks)
soola, pipart maitse järgi
2 klaasi rukkileiba (riivitult v kuubistatult)
2 klaasi juustu (riivitult, n Valio Gouda 3 kuud)
5 küünt küüslauku (haki peeneks)
1 chipotle pipar (eriti peeneks hakitud- nb ära pärast näppe silma topi)
1,5 klaasi peekonit (kuubikuteks hakitud)
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1/4 tl jahvatatud muskaatpähklit
0,4 l 35% koort

Lõika kõrvitsalt "katus" pealt ja eemalda õõnsusest kõik seemned. Kui see tehtud täida sisu peekoni- ja rukkileivakuubikute, küüslaugu, riivjuustu ja maitseaineseguga, kalla peale koor. Täidist võib jääda üle või tulla puudu, kõik oleneb eelkõige ikka kõrvitsa suurusest mida kasutad. Minu kõrvits oli üks väike puntsu, läbimõõduga ca 30- 35cm. Pane kõrvitsale kaas peale ja aseta pomm eelsoojendatud ahju (200' c), ca 15 minuti pärast alanda kuumust ja küpseta 175' c juures 1,5- 2 tundi.
Kui sööma asud, siis võta kõrvitsapotilt kaas ja kraabi lusikaga poti seest kaasa ka ohtralt viljaliha.

1 comment: