2011-11-15

Tiramisu


Nagu väljahõigatud sai, siis seekordne kooskokkamine oli õite magus! Siinkohal siis minu panus sellesse ;)

Tiramisu on klassikaline itaalia magustoit.
Originaalis kuuluvad koostisse: mascarpone toorjuust, munakollased, suhkur, espressokohv ning Pavesini küpsised (häda korral ajavad savoiardi või keelekese küpsised ka asja ära). Originaalretsept ei sisaldanud alkoholi, sest oli mõeldud eeskätt lastele ja vanuritele, ning koogi originaalkuju oli ümmargune. Selle koostisained olid küpsised, muna, suhkur, mascarpone toorjuust, kakao, mesi ja gaseeritud vesi. Aga niipalju kui on meistreid on ka retsepte ning väga paljudes neist on tänapäeval lisatud alkoholi (näiteks Amarettot), vahustatud munavalgeid või vahukoort.
Itaaliakeelne fraas `tirami su` tähendab sõna-sõnalt "tõmba mind üles" ning viitab suhkru ja espressokohvi poolt inimorganismile avaldatavale toimele.
Tiramisu päritolu on teadmata. Esimest korda mainiti seda kirjalikult alles 1983 kreeka kokaraamatus ja see annab alust arvata, et tiramisu on üsna hiline leiutis.
Levinuima versiooni kohaselt leiutati Tiramisu Trevisos restoranis "Le Beccherie" ja nimetati kondiitri Roberto Linguanotto õpilase ja ristitütre Francesca Valori (neiupõlvenimi Tiramisu) järgi tema kulinaarsete võimete auks.
Tiramisu võlu peitub kontrastides mõru-magus ning valge-pruun

Tiramisu on parim, kui see on 6-8 tundi jahedas maitsestunud.
Kogus: neljale 

Immutamiseks:
2 dl kanget espresso kohvi
0,5
dl Amaretto mandlilikööri
Kreem:
2 suurt munakollast
0,5 dl peenikest suhkrut
250 g mascarponet toorjuustu
1 dl 35% rõõska koort
0,5 tl vanillisuhkrut
 
Peale:
mõrudat kakaopulbrit


Sega immutamiseks mõeldud kuum kohv ja liköör, lase jahtuda.
Vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sega juurde toasoe mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud rõõsk koor.
Kasta pooled küpsised ükshaaval kohvisegusse ning laota serveerimisalusele teineteise kõrvale. Määri peale pool kreemist. Nüüd laota peale ülejäänud küpsised (kasta need esmalt kohvisegusse) ning kata ülejäänud kreemiga.
Pane tort 4-8 tunniks jahedasse.
Sõelu valmis koogile vahetult enne sööma sumist kakaopulbrit, soovikorral kaunista (nt värskete marjadega, šokolaadiga).

No comments:

Post a Comment