Kuigi me eile õhtul krõbeda ilma tõttu enam kelgumäele ei tahtnud minna, võib siiski vastlate peaproovi täiesti õnnestunuks pidada! Korraliku suitsusingiga mulgipuder, üllatavalt maitsvad oakäkid ja suussulavad vastlakuklid tegid oma töö vastlatunde tekitamisel väga hästi ära.
15-le sööjale:
3 l kooritud kartuleid
3 l vett
300 ml odrakruupe
soola
Kõrvale paku:
700 g suitsusinki
1 suur sibul
võid
Kastmeks:
250 g rohelist sibulat
500 g hapukoort
soola
Keeda kooritud ja tükeldatud kartulid soolases vees poolpehmeks. Pane kartulite peale leotatud ja pestud kruubid, aga ära putru sega. Keeda puder tasasel tulel pehmeks, õigemini seni kuni kruubid on ka pehmed. Sega puder läbi ja klopi ühtlaseks. Maitse ja vajadusel lisa veel soola.
Kuumuta hakitud singitükid pannil, prae veidi krõbedamaks ning siis lisa ka hakitud sibul.
Kastmeks haki roheline sibul, sega juurde hapukoor ja sool.
VASTLAKUKLID
35 väiksemat kuklikest
Taigen:
50 g värsket pärmi
0.5 l käesooja piima
600-700 g jahu
200 g võid
2 muna
2 dl suhkrut
1 tl soola
1 tl jahvatatud kardemoni
riivitud sidrunikoort
Vahele:
400 ml vahukoort
1 tl vaniljesuhkrut
hapukat moosi
martsipani
Peale:
tuhksuhkrut
Pudenda pärm kaussi, lisa veidi käesooja piima ja lahusta selles pärm. Kalla juurde ülejäänud piim, kardemon, sidrunikoor, sool, suhkur ja pool jahukogusest ning sega korralikut läbi. Lisa järk-järgult teine pool jahust ja sõtku. Viimaks lisa ka tükkhaaval toasoe või ning lahtiklopitud munad (jäta veidi määrimiseks) ja sõtku seni kuni taigen ei jää kausi ja käte külge kinni. Kata kauss rätikuga ja tõsta sooja kohta vähemalt tunniks kerkima.
Kui taigen on kerkinud, siis vala see jahusele lauale ning vormi väikesed pallid.
Aseta kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase veel kerkida 15-20 minutit.
Määri enne ahju panemist pealt munaga.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 200-kraadi juures 15-20 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed.
Lõika jahtunud kuklitelt "mütsike" pealt ära, õõnesta veidi sisu välja ning täida moosi või martsipaniga ning vahustatud koorega. Martsipani võid riivida ja segada veidikese piimaga (selliseks veidi hapukoore paksuseks massiks) ning segada vahustatud koore hulka ja siis kuklitesse tõsta.
Pane äralõigatud "mütsike" õrnalt peale tagasi ning puista üle tuhksuhkruga.
Retseptid: Köögitoimkond
Fotod: Evelyn Müürsepp
No comments:
Post a Comment