Õhtul, mil õues olevad külmunud veekristallid olid otsustanud sulama hakata, sibas Mooste mõisa Linakoja poole rohkem kui kuraditosina jagu jalapaare, et tubases soojuses hakata koorekristalle kokku keetma. Teisisõnu - jäätisemeistrid saabusid. Linakoja akendest paistis soe valgus ning sees võttis meid vastu särava naeratusega perenaine Ülle.
Rõõmu tegi, et seekord oli saabunud meistreid nii rohelisi, kui juba kogenuid.
Oli uusi Toiduklubilisi ning ka paar kukke andsid tublile kanakarjale vürtsi.
Linakoja koduselt väike köök, sai tihedalt täis supilusikaid otsivaid, munakollaseid vahustavaid, rõõska koort kuumutavaid ja vahvleid küpsetavaid asjapulki. Jätkuvalt tekitas hämmastust juba varem Toiduklubis silma hakanud fenomen, kuivõrd palju inimesi mahub väikese pinna peale süüa tegema. Ning keegi ei pahanda, kõigile jagub ruumi ja töövahendeid, nõud saavad iseenesest puhtaks ning köök läigib pärast nagu oleksid haldjad seda külastanud.
Seekord oli õpetamise endale saanud Eve, sest ta juhtus välja lobisema, et on jäätist varem ise teinud. Kuna jäätise külmumine võtab omajagu aega, tegime kohapeal läbi ainult jäätise põhiretspti kokkukeetmise osa ning edaspidise külmumise jälgimise jätsime MoKSi rahva hooleks.
JÄÄTIS (põhiretsept)
1 l rõõska koort (35%)
5 munakollast
250g suhkrut
Valmistamine:
1. soojenda rõõsk koor potis (ära keeda);
2. vahusta munakollased suhkruga;
3. lisa 2sl kuuma koort muna-suhkrusegusse ja sega tugevalt;
4. lisa munasegu peene joana kuumale koorele ja sega samaaegselt, kuni segu potis pakseneb;
5. lase segul jahtuda, vala külmutamiseks sobivasse nõusse ja pane sügavkülma;
6. sega (vahusta) 1 kord iga poole tunni järel, kuni jäätis on valmis.
7. erinevaid maitseid saad, kui lisad peale jahtumist ja enne sügavkülma panekut kas maasikamoosi, sulatatud šokolaadi või veel midagi põnevamat.
Selle retsepti järgi oli Evel varem valmis tehtud valge koorejäätis ning 100g tumetad šokolaadi sisaldav šokolaadijäätis. Eve katsetas veel punapeediga jäätist.
PEEDIJÄÄTIS
6 munakollast
150 g suhkrut
5 dl rõõska koort (35%)
5 -6 keskmist peeti (keeda, koori, jahuta, püreesta)
Valmistamine:
1.Klopi munakollased suhkruga ühtlaseks.
2.Pane koor potti ning kuumuta peaaegu keemiseni. Tõsta pott tulelt.
3.Vala pool kulbitäit kuuma koort munasegu hulka ning samal ajal sega hoolega.
4.Siis vala munasegu peene joana koore hulka pidevalt segades.
5.Sega, kuni segu pakseneb nii, et katab puulusika selja. (Ära liiga kuumaks lase minna - siis läheb muna tükki!)
6.Tõsta pott tulelt, vala kaussi ja kata kauss toidukile vms ning lase külmkapis täielikult jahtuda.
7.Sega jahtunud jäätisesegu peedipüreega. Võid soovi korral kurnata läbi sõela.
8. Pane kauss kilega kaetult sügavkülma. Vahusta iga poole tunni tagant. Võid kasutada ka jäätisemasinat.
Punapeedijäätis tekitas elava arutelu. Kuna retsepti katsetati esmakordselt, siis tekkis kohe hulgaliselt toredaid ideid, mida edaspidi muuta ja lisada. Jõudsime koos järeldusele, et see on jäätis, mida võib, natukene tuunituna, vabalt serveerida heeringa ja hapukurgi juurde.
Sai tehtud ka nö valejäätist, mis valmib kiiresti ning on hea lahja maius.
VALEJÄÄTIS
6 munavalget
500g külmunud marju
suhkrut
soola
1.Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga;
2.Purusta külmunud maasikad köögikombainis, lisa suhkur;
3.Sega munavalgevahuga kokku.
Veel otsustasime vastu võtta väljakutse küpsetada jäätist ahjus. Selgus, et see on imelihtne ning tulemus tõeliselt maitsev ning huvitav.
AHJUJÄÄTIS
300g valmis biskviiti
1l jäätist
4 munavalget
1dl suhkrut
soola
Valmistamine:
1.lõika biskviidist kaheksa ruutu (hea kui biskviidi paksus on 1cm);
2.kuumuta ahi 250oC;
3.vahusta munavalged koos soolaga kohevaks vahuks;
4.vahustamise lõpupoole lisa vähehaaval ja pidevalt vahustades suhkur, kuni besee muutub paksuks ja läikivaks;
5.lao biskviidid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile;
6.tõsta peale jäätis;
7.kata koogid beseega kas lusikaga määrides või kondiitripritsist pritsides;
8.küpseta ahjus umbes 2 minutit, kuni besee muutub kergelt kuldpruuniks;
9. SERVEERI KOHE!
Arutelu käigus jõudsime järeldusele, et ahjujäätisele võib enne küpsema minekut munavalgemütsi alla lisada veel marju. Samuti selgus, et retsepti lõpus olnud hoiatust kohese serveerimise kohta võib käsitleda vabamalt. Ahjusoojalt serveerides on magustoidul effekt kuumast munavalgevahust ning külmast jäätisest. Samas ei juhtunud ühe, katseks jäetud tükiga, jahtumise käigus suurt midagi. Vaht hoidis jäätise ilusasti koogikese sees. Oletasime, et sulav jäätis imbub biskviidi sisse ning lisab sellele mahlasust. Teooria paikapidavust jäi kontrollima Ülle. Eks siis järgmine kord kuuleme.
Kõigele lisaks otsustasime valmistada vahvleid. Liilia võttis enda kanda taigna vastutusrikka valmistamise. Küpsetama panime aga mehe:) Vahvleid sai tehtud kohe kahe masinaga ning kahte erinevat vormi: tuutud ja kausikesed. Kausikesed saime, kui surusime sooja vahvli taguripidi keeratud klaasi peale.
Kuna seekord oli tegu toitudega, mis ei kannata ootamist ning mille puhul pole ka kannatust oodata, siis istusime laua taha ning lasime kõigel hea maitsta. Küpsenud ahjujäätisest jäi pilt tegematta, sest need kadusid enne plaadilt.
Pildilt on näha varem valmis tehtud valge koorejäätis, šokolaadine šokolaadijäätis ning punane peedijäätis.
Laua ümber näppe limpsides saime teada, et jäätis on pärit Charles I kuninglikust köögist ning et esimene külmunud magustoit serveeriti ca 5000 aastat tagasi ja koosnes lumest, meest ja puuviljadest. Ärge siis pahandage oma lund sööva lapsega:)
Uute põnevate kohtumisteni
Mooste mõisa meistritehoovi Toiduklubis!
mmmmm! jäätisetegu on lihtsam kui esialgu arvatud ja tulemus tuhat korda parem poe omast! moksi jäänud jäätisele lisasime veel jahvatatud vaniljekauna. eks käed juba kibelevad uusi jäätiseretsepte leiutama...
ReplyDelete