2011-01-10

2011.aasta esimene Toiduklubi- teeme 'pierogisid'

Mooste ToiduKlubi- Ise teeme, ise sööme!

Reedel, 14.jaanuaril, kell 18.00 koguneb 2011.aasta esimene Mooste Toiduklubi.
Toiduklubi toimub MoKSis ja seekord õpetab ameerika-poola-iiri päritolu Patrick McGinley valmistama 'pierogisid'.


Kes või mis on 'pierogi'? Maakeeli lahtiseletatult on 'pierogi' täidisega klimbid. Rahvusvahelisest kulinaariast võib neid võrrelda itaalia ravioolide, vene pelmeenide, hiina wontonite, nepaali momode, ja gruusia hinkaalidega. Võrdlusi võib tuua veel mitme teisegi rahva köögist. 'Pierogi' on toit, mida armastavad poolakad ja ukrainlased ning miljonid Ida-Euroopa juurtega ameeriklased. Pierogisid valmistatakse hapendamata taignast, täidetakse neid väga erinevate täidistega, kas magusa või soolasega. Seejärel neid kas keedetakse vees, küpsetatakse ahjus või praetakse pannil.
14. jaanuari Mooste Toiduklubis õpetab Patrick McGinley kuidas valmistada Pensilvaania stiilis 'pierogisid'. Kõik kohaletulnud saavad käe valgeks (loe: jahuseks) ning leiutada ka ise uusi täidiseid.

Mooste ToiduKlubi eesmärk on laiendada arusaamasid toidust, mida me sööme ja kuidas. Klubi soovib oma tegevusega kaardistada kohalikku toidutootmist ja kasutada klubi toiduvalmistamises niipalju kohalikku päritolu toiduaineid kui võimalik. Samuti tahab klubi oma tegevusega ärgitada inimesi hindama kohapeal kasvatatud toitu, jagama toiduvalmistamisse puutuvaid teadmisi ja traditsioone (erinevad säilitusmeetodid, traditsioonilised retseptid, jne). Kui see baas on tugev siis võime julgelt asuda ka eksperimenteerima, segada omavahel traditsioonilisi ja ebatraditsioonilisi toiduained erilistes toiduvalmistusviisides. Tegelikult ei ole toiduklubi eesmärk mitte ainult toidu valmistamine vaid inimeste kokkutoomine, et koos toitu ja teadmisi jagada, nautida ja eksperimenteerida. Iga klubi kokkusaamist juhendab erinev kokk, kel on jagada oma retseptid ja lood.

2011. a esimene Toiduklubi toimub reedel, 14. jaanuaril, kell 18.00 MoKSis. Palume huvilistel oma tulekust kindlasti teatada hiljemalt neljapäeva, 13.jaanuari õhtuks, helistades telefonil 5 138 599

Mooste ToiduKlubi toimub vähemalt kord kuus. Olete oodatud ise või koos sõpradega. Soovitatav miinimumannetus toiduklubis osalemiseks on 3 eurot ja 20 senti.

Kohtumiseni Mooste ToiduKlubis,
http://mooste-toiduklubi.blogspot.com
http://moks.ee


foto John Grzinich, aastavahetuse pierogimeisterdamine

1 comment:

  1. mmm, need on mu ukrainlasest ema nn. firmaroog. parimad on kohupiimaga või kirssidega... isale meeldivad hapukapsastega!
    tulen kindlasti ja äkki võtan ema ka kaasa, kui tal aega on.

    Liilia

    ReplyDelete