2014-02-10

MUNA

 
















13. veebruaril algusega kell 18 alustab pärast pikka pausi taas Mooste Toiduklubi. 2014. aastal on klubi huviorbiidis piirkonna väiketalunikud ja potipõllumehed. Mis sobiks klubi taassündi paremini esindama kui muna- iidne, sigivuse, sünni ja loovuse sümbol. Munad on köögi lemmikud, kui palju hõrgutisi jääks tegemata kui menüüst muna välja jätta.
Kaks hakkajat inimest Jane Arusoo Moostest ja Roy Strider Mustakurmu külast Ahja vallast toovad Toiduklubisse munalaari oma kanakasvatusest ja veavad toidutegu. Tegemisele tulevad munad pošeeritult ja täidetult, kastmena (majonees) ja magusalt (india munajäätis).
Jane kolis oma perega tagasi Moostesse umbes neli aastat tagasi. Siis nägi ja maitses ta juhtumisi naaberküla naise kanade munetud helesiniseid mune. See oli huvitav ja tekitas soovi ka endale erinevaid kanatõuge muretseda. Mehe isatalus oli olemas laut ja nii otsustatigi oma kanakasvatust laiendama hakata. Praegu ootab Janel inkubaatoris koorumist 42 muna. Hetkel munevad eri tõugu kanad roosasid, rohekaid, valgeid ja pruune mune. Aasta lõpus loodab pere laiendad värvivalikut ja tulevikus tegeleda kanade tõukasvatusega. Roy Stider peab lisaks kolumnisti, kirjaniku, aktivisti ja visionääri rollile veel ka loomapidaja ametit. Tema koduhoovis ja majatagusel põllul siblivad ringi kanad ja tuvid, ning tatsavad ringi lambad, kitsed, kassid, koerad ja hobused. Roy kasvatab arhailisi eesti maakanu, ungari munakanu ja tiibeti siidikanu. Roy nägemuses võiks Eestist saada ökoriik, kus põllumajandus on mahe ja inimeste mõttemaailm autonoomne ja looduslähedane.
Klubis osalemiseks palume registeeruda hiljemalt 12.veebruari õhtuks. Registreerumiseks kirjutage või helistage Janele jane.vosu_at_ mail.ee / 5121533.

Toiduklubi toimub MoKSis, Moostes. Toiduklubi osalemistasu on 4 eurot ja 50 senti.
Lisainfo 5 138 599 (Evelyn)

No comments:

Post a Comment