2011-05-21

Suur leivategu

Seniks kuni pildid saabuvad, panen üles lihtsalt leiva tegemise õpetuse, et kiiremad ja kärsitumad saaksid oma leivapojukesest juba mehise pätsi valmis vormida.

Põhiretsept

Võta kapist oma juuretis ning lisa sellele 1l vett ja jahu niipalju, et segades tuleb hapukoore-taoline mass.
Kata toidukilega (nii väldid äädikakärbseid) ning pane sooja kohta 8-12 (üleöö) seisma.
Enne maitseainete lisamist võta ära uus juuretisepoeg. Piisab poolest klaasist ning pane see külmkappi järgmist korda ootama.
Allesjäänud tainale lisa 4tl soola ja 7 spl suhkrut. Sega kindlasti segamini enne kui hakkad huvitavaid lisandeid lisama. Segatud vedelale tainale võib lisada siis kõike, mida süda lustib (seemneid, kuivatatud puuvilju, sinki, praesibulat, kaerahelbeid).
Seejärel hakka lisama jahu. Kes reedel tainast mätsisid teavad, kui palju on paras, aga põhimõtteliselt peab tainas olema nii paks, et peoga üles tõstes ning kätt lahti lastes tainas mõtleb kaks hetke, enne kui kusagile kukkuma hakkab. Ja samuti võib kuulata seda kurikuulsat lurtsu-häält.
Vormi soovitan võiga kokku teha, sest siis on kindel, et leib kinni ei jää. Tõsta vorm kolmveerandi jagu täis ning silu märja käega pealt siledaks.
Soojas kohas tahab nüüd leib 4-6 tundi kohevust koguda.
Kui vorm on täis kerkinud pista leivad ahju. Esiteks 15 minutit 250 kraadi, siis kata pealt fooliumiga ning küpseta 45 minutit 200 kraadi juures.
Ahjust välja tulles võta leivad vormist välja ning jäta rätiku alla jahtuma. Soovitan leiva jahutada puust aluse peal, sest siis ei hakka leib ,,higistama''

Jõudu tööle!

No comments:

Post a Comment