2010-07-26

Sõstrasilmne plaadikook

Kui sõstrapõõsad ahvatlevalt punetavad kuid mahlateoks on veel varavõitu, siis on paras aeg küpsetada üks sõstadest punetav kook. Just selline aeg oli ka Mooste linalaada aegu.

Retsept on toodud 1 tavalise ahjuplaadi kohta.

Aluseks läheb vaja:

1 pakk e 200 grammi päris võid

1.5 dl suhkrut

4 muna

1,5 dl kartulijahu

3 dl nisujahu

1,5 tl küpsetuspulbrit

Katteks läheb vaja:

0,75 – 1l punaseid või musti sõstraid, veel parem nende segu

50 g võid

3 spl jahu

3 spl mündisuhkrut

3 spl küpsise- või mandlipuru

Tee nii:

Pane ahi 200 kraadi peale soojenema. Otsi valmis ka ahjuplaat ning vooderda see küpsetuspaberiga.

Esmalt tee valmis purukate. Selleks haki külm või, jahu, mündisuhkur ja küpsisepuru laual sõmeraks ning pane külmkappi oma aega ootama.

Muide, mündisuhkru saab kerge vaevaga ise teha. Selleks võta peotäis piparmündilehti ja haki või tambi uhmris koos 2 dl suhkruga läbi. Kasutada sobib ka kuivatatud piparmünti. Mündisuhkur passib lisaks plaadikoogile ka veel arbuusi- või melonisalatit ilmestama või marjade peale.

Nüüd asu aluse kallale. Vahusta pakk toasooja võid koos suhkruga heledaks vahuks ning lisa siis ükshaaval munad ikka kogu aeg vahustades. Sega omavahel kartulijahu, nisujahu ja küpsetuspulber ning vala see või-munavahu sekka. Sega veel läbi ning kata saadud taignaga ahjuplaat. Siis siputa taignale ühtlase kihina värsked sõstrad ja kata kõik puruseguga. Küpseta plaadikooki 18-20 minutit ahjus.

Söömisõpetus on selle koogi juures ülearune!

No comments:

Post a Comment