Kolmandas toiduklubis tegid süüa Mari Kalkun (eelroog ja magustoit) ning Taavi Tatsi (pearoog). Menüü oli kevadiselt taimne ja külas oli teatritrupp "Pidulikud", kes vahetult peale toiduklubi Mooste Veskiteatris "Koduvana lugu" etendasid.
EELROOG
Karask
odrajahu 2/3 kogusest (2,5 dl)
nisujahu ~1/3 kogusest (1 dl)
keefiri (1 pk)
pool pakki võid
maakohupiima (~250 g)
soola maitse järgi
pool tl söögisoodat
Segada kuivained - jahud, sool, söögisooda. Sulata või väikeses anumas pliidil, lase veidi jahtuda. Sega või kuivainetega. Lisa keefir ja kohupiim, tainas peaks jääma üsna paks. Siis tõsta kuhjadena ahjuplaadile ja aja lusikaga laiali. Küpseta 180 kraadi juures u 40 min.
*Karaskit võib teha veel lihtsamalt, ilma kohupiimata. Kohupiimast on minu arvates mõtet lisada ainult maakohupiima, mis on tugev ja teraline. Võib lisada teiste maitsete saamiseks nt ka sibulat, juustu, porgandit, kaerahelbeid, seemneid vm käepärast.
PEAROOG
Nõgese-spinati paneer
Nõgese-spinati paneer
Algupäraselt Punjabist (India) pärit roog koosneb peamiselt spinatist ja toorjuustust, kuid toiduklubile omaselt kaasasime ka kohalikku toorainet, mis hooajale omaselt oli nõges. Kui üht mini-eksperimenti mitte arvestada, siis oli see ka kokkadele esimene kord nõgest sellesse rooga panna. Õnnestus küll!
Retsept (15-20 inimesele)
5L piima (kohalik talupiim)
spinatit (3 x450g, kui külmutatud)
nõgest (vähemalt samapalju kui spinatit; värske ja kevadine, Haki talust Võrumaalt, Ahja külje alt ja Moostest)
purustatud tomateid 2x 300g pakki
või (100g)
küüslauk (terve keskmise suurusega küüslauk)
Garam Masala maitseainesegu (maitse järgi)
sool
Lambaläätse lehed (maitse järgi, mina lisasin umbes neljandiku 100-grammisest pakist)
2 sidrunit (piimavalgu kalgendamiseks)
marliriie (kurnamiseks)
Riis (1,5 kg)
marliriie (kurnamiseks)
Riis (1,5 kg)
Piim aja kuumaks, keema tõustes pigista sidrun sisse. Kui on kalgendunud, kurna läbi marli ära ja jäta tunniks rippuma-tilkuma. Pildilt on kenasti näha, millise koguse toorjuustu saab viiest liitrist talupiimast.
Seejärel aseta veel pisut niiske ja ebamäärase kujuga toorjuust kõva pressi alla (MoKSis olid selleks näiteks kott savi ja petanque’-mängu kuulid), vähemalt tunniks ajaks, terve ööpäev oleks isegi parem.
Siis haki kuubikuteks ja pruunista pannil.
Nõgesest nopi toiduks ainult lehed, kuumuta keevas vees 30sek, ning pane siis koos spinatiga podisema. Küüslaugu võid potipõhjas enne võiga ära hautada. Lisa tomat, kui segu on 10-15 min podisenud. Nüüd on ka sobiv aeg maitsestada Garam Masala ja lambaläätse lehtedega, mida tuleks vees vähemalt 10 min leotada enne kui lisada. Viimasena lähevad sisse praetud paneerikuubikud.
Vahepeal keeda ära ka riis, millega seda rooga traditsioonilselt serveeritakse.
Vahepeal keeda ära ka riis, millega seda rooga traditsioonilselt serveeritakse.
Märkus: võid kastmele lisada ka ricottat, kui ise ei saa toorjuustu mingil põhjusel teha. Meie lisasime toiduklubis magustoidust üle jäänud 300g maakohupiima, et toitu oleks rohkem. Küüslaugu asemel võib kasutada ingverit. Lisada võib rõõska koort või vahukoort, kui meeldivad kooresemad toidud. Kui riisist tüdinenud, proovi keedukartuliga!
MAGUSTOIT
Kamavaht
500 g kohupiima
4 dl vahukoort
suhkrut tunde järgi
5 sl kamajahu
Vahusta vahukoor suhkruga, sega juurde kohupiim (meil oli taas kohalik kohupiim Ahjalt). Lisa suhkur ja kamajahu, tõsta kaussidesse. Mooste toiduklubis serveeriti magustoitu astelpajumarjade, piparmündilehtedega ja Taavi ema tehtud mustika- ja maasikatoormoosi valikuga.
No comments:
Post a Comment